بازار فارکس چیست؟
بازار فارکس چیست و در کجا استفاده می شود؟ مطمئنا افرادی که قصد ورود به بازارهای مالی و سرمایه گذاری را دارند با اصطلاح بازار فارکس آشنا می شوند. اولین سوالی که به ذهن این افراد خطور می کند این است که بازار فارکس چیست؟
بازار فارکس یا FOREX که مخفف عبارت Foreign Exchange Market و به معنی تبادل ارزهای خارجی است؛ یک بازار برای معامله ارزهای خارجی می باشد. در حال حاضر این بازار به یکی از بزرگترین مراکز سرمایه گذاری دنیا تبدیل شده است. اهمیت این بازار جهانی به حدی می باشد که نرخ تبدیل ارز را برای تمام ارزهای دنیا تعیین می نماید.
در این بازار می توان به خرید و فروش ارز پرداخت. اساسی ترین فعالیت بازار فارکس تبدیل ارزها به هم می باشد. بنابراین افرادی که قصد مسافرت یا خرید و فروش کالا یا سرمایه گذاری در شرکت ها و … دارند می توانند از این طریق این بازار اقدام به تبدیل ارز کنند.
بازار فارکس بزرگترین و معتبرترین بازار تبدیل ارز دنیا است. به همین دلیل در آن موسسات بزرگ نظیر شرکت های بیمه ای، موسسات چند ملیتی و بزرگ، بانک ها، تجار، سفته بازها و .. معاملات تبدیل ارز خود را انجام می دهند. این معاملات شامل خرید و فروش ارز به صورت همزمان است. یعنی فروش یک ارز و خرید همزمان یک ارز دیگر.
یکی از مهمترین ویژگی های بازار فارکس این است که مکان فیزیکی و مشخصی ندارد. از این رو سرمایه گذارها و معامله گرهایی که قصد ورود به این بازار را دارند باید از طریق شبکه الکترونیکی معاملات و تبادل ارز را انجام دهند.
حال اگر قصد دارید اطلاعات خود را در مورد این بازار افزایش دهید و بدانید ویژگی های بازار فارکس چیست می توانید با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
معرفی بازار فارکس
بازار فارکس یکی از بزرگ ترین و معتبرترین بازارهای مالی دنیا است که معمولا در آن تبادل ارز صورت می گیرد. اعتبار این بازار به قدری است که اغلب سرمایه گذاران موفق دنیا در آن فعالیت دارند. معمولا بزرگترین معاملات دنیا در این بازار انجام می گیرد. این بازار مکان فیزیکی مشخصی ندارد. اما با این وجود مهمترین مراکز تجاری این بازار در لندن، توکیو و نیویورک می باشد.
آمریکای شمالی بزرگترین کارگزاری های بورس دنیا را دارد و معاملات فارکس در این کشور به صورت آزادانه و قانونی انجام می گیرد. این بازار از قوانین محکم و سختی برخوردار است و نهادهای مختلفی وظیفه نظارت بر نحوه عملکرد کارگزاری ها را دارند. این ویژگی میزان تخلف در بازار فارکس را به شدت کاهش داده است.
در منطقه خاورمیانه نیز بهترین و معتبرترین مراکز برای معاملات فارکس کشورهای قبرس و امارات می باشند. در این کشورها کارگزاری ها به صورت قانونمند فعالیت می کنند. در این بازار نیز به مانند سایر بازارهای مالی می توان از تحلیل های تکنیکال و بنیادی به منظور بررسی و تخمین حرکات قیمتی جفت ارزها استفاده کرد. اگر اطلاعات کمی از بازار فارکس داشته باشید می دانید که جفت ارزی یکی از اصطلاحات رایج این بازار است.
در واقع اصطلاح جفت ارزی زمانی بکار می رود که دو ارز با هم معامله شود.
ویژگی بازار فارکس چیست؟
بازار فارکس نسبت به سایر بازارهای مالی از مزایا و ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است که عبارتند از:
به صورت 24 ساعته و شبانه روزی فعالیت دارد: در واقع ساختار غیر متمرکز و کارکرد 24 ساعته از مهمترین ویژگی های این بازار است. بنابراین کاربران می توانند از روز دوشنبه تا پایان روز جمعه اقدام به تبادل ارز و معامله 24 ساعته در این بازار کنند. زمان در این بازار انعطاف پذیری زیادی دارد. بنابراین هیچ نگرانی از بابت ساعت باز و بسته بودن بازار نداشته باشید. به عنوان مثال زمانی که بازار ایالات متحده بسته شد بازار توکیو باز می شود. بنابراین معامله گرها می توانند در هر ساعتی وارد این بازار شوند و معاملات خود را انجام دهند.
لازم به ذکر است بدانید بهترین زمان معامله در بازار فارکس زمانی از شبانه روز است که بازار آمریکا و اروپا همپوشانی داشته باشند.
اعتبار اهرمی بالا (High Leverage)دارد: برخورداری از اعتبار اهرمی بالا از مهمترین شاخصه های این بازار است. اعتبار اهرمی یا لوریج Leverage یعنی اینکه نیاز نیست مشتری برای انجام معامله یا سرمایه گذاری تمام سرمایه لازم را داشته باشد. در واقع این متقاضی می تواند با پرداخت بخش کوچکی از حجم کلی معامله مد نظر را انجام دهد.
در صورتی که در بازار فارکس از این اعتبار استفاده نگردد میزان سود و زیان بسیار ناچیز می شود و این درصد پایین برای سرمایه گذاران هیچ جذابیتی ندارد.
از واحد سنجش تغییرات جفت ارزها (Pips)پیروی می کند: از آنجایی که در بازار فارکس نرخ معاملات بسیار زیاد است نرخ تبدیل ارز تا 4 یا 5 رقم بعد از اعشار محاسبه می گردد. از رقم چهارم به بعد پیپ (Pips) یا (Point) گفته می شود.
برخورداری از دو قیمت خرید و فروش (Bid & Ask)
یکی از مهمترین شاخصه های بازار فارکس وجود دو قیمت برای هر جفت ارز است. بنابراین کاربران در زمان معامله در فارکس با دو قیمت مواجه می شود. یک قیمت زمانی است که کاربر قصد خرید ارز دارد و به آن Ask می گویند. قیمت دیگر زمانی است که مشتری قصد فروش ارز دارد و به آن قیمتBid گفته می شود. این دو نرخ در بازار فارکس با هم تفاوت دارند و به تفاوت این دو نرخ قیمت اسپرد (Spread)می گویند.
قیمت اسپرد (Spread)هزینه ای است که معامله گر باید بابت معامله خود پرداخت کند. این نرخ در بروکرهای مختلف متفاوت است. از جمله عواملی که بر این قیمت تاثیر می گذارند می توان به نوسانات ارز، نقدینگی و حجم بازار اشاره کرد.
مزایای بازار فارکس چیست؟
بیشترین نقدینگی را دارد.
بزرگترین حجم معاملات در کل دنیا را انجام می دهد.
کسب درآمد دلاری دارد.
معامله گر هم در حالت صعودی و هم نزولی بازار سود می کند.
24 ساعته است و کاربر در هر ساعتی از شبانه روز که وقت دارد می تواند به معامله بپردازد.
می توان در این بازار از ابزارهای معاملاتی نظیر اندیکاتورها و اکسپرت ها استفاده نمود.
در این بازار تمام ارزهای رایج دنیا وجود دارد؛ از این روی می توان همه آن ها را به هم تبدیل کرد.